Ihana ja mahtava Tintti-sarjakuva

9de00f9d71e463358a0244e48ac85f84Hergé aloitti Tintin seikkailuiden luomisen jo 40-luvulla ja monet ovat kasvaneet lukien tämän belgialaistoimittajan seikkailuja. Ehkä nykyajan nuorille Tintti ei enää ole aivan niin tuttu kuin hiukan varttuneemmalle sukupolvelle, mutta edelleen se on säilynyt yhtenä sarjakuvataiteen suurista helmistä. Mitkä ovat ne seikat, jotka Tintissä vetoavat sarjakuvien ihmisiin vielä 80 vuotta ensimmäisten Tintti-sarjakuvien ilmestymisen jälkeen?

==Tintin tyyli on omaperäinen==
Aivan ensimmäinen seikka, joka vetoaa Tintissä lukijoihin, on sarjakuvassa käytetty omaperäinen tyyli, jossa Hergé oli todellinen mestari. Linjat ovat puhtaita ja siistejä, värit voimakkaita ja selkeitä ja sarjakuvan hahmot on asetettu todenmukaisten taustojen eteen. Lopputuloksena syntyy varsin omintakeinen tyyli, ja moni sarjakuvien ystävä tunnistaakin Tintin hetkessä jo nopealla vilkaisulla. Tintti itsessäänkin on todella helposti tunnistettava ja persoonallinen hahmo, josta ei voi erehtyä.

==Tintin tarinat kerrotaan suorasukaisella tavalla==
Tietenkään viehättävä piirustustyyli ei kuitenkaan riitä antamaan sarjakuvalle sitä huikeaa menestystä ja pitkäkestoista suosiota, jonka Tintti on onnistunut itselleen haalimaan. Tintissä, kuten kaikissa muissakin sarjakuvissa, keskeisimmässä asemassa ovat tarinat ja se, miten ne kerrotaan. Tälläkin osa-alueella Hergé oli suoranainen nero, sillä Tintin tarinat ovat varsin suorasukaisia ja sulavia.

Tintti on belgialainen uutisreportteri, jolla on vakaat arvot ja vankka moraali. Nuorimies ajautuu tarinoissa kiperiin tilanteisiin, joista hän kuitenkin selviää kerta toisensa jälkeen fiksuudellaan ja nokkeluudellaan. Tintin tarinoissa on onnistuttu kehittämään kiperät tilanteet todella uskottaviksi, minkä vuoksi lukija ikään kuin imeytyy mukaan tarinan syövereihin ja elää seikkailua Tintin ja Milo-koiran rinnalla.

==Tintin tarinoissa ei ole epäröity vaikeisiin aiheisiin pureutumista==
Hergé toimi ansiokkaasti myös sen suhteen, ettei hän epäröinyt tarttua aikanaan vaikeisiinkin aiheisiin. Monimutkaisia ja mielipiteitä jakavia aiheita, kuten historiaa, politiikkaa ja tiedettä sivuttiin surutta Tintti-tarinoissa, vaikka suurin osa Tintin lukijoista olikin lapsia ja nuoria. Tintti-sarjakuvissa käytiin läpi esimerkiksi Kiinan ja Japanin välistä sodankäyntiä ja vaikka harva tietää, julkaistiinpa Tintti-sarjakuvana myös Tintin seikkailuja Neuvostoliitossa! Lisäksi Hergé loi Tintti-tarinoissa kaksi täysin hatusta vedettyä maata, joita kutsutaan Borduriaksi ja Syldaviaksi. Nämä kaksi maata kahnaavat keskenään eräässä Tintti-sarjakuvassa. Harvapa kuitenkaan tietää, että näiden kahden maan tarinoiden inspiraationlähteenä toimi natsiaikojen Saksa!

Leave a Reply