Kategoriat
Artikkelit

Miksi niin monet sarjakuvahahmot ja piirretyt hahmot ovat keltaisia?

Oletko ikinä kiinnittänyt huomiota sarjakuvissa ja piirretyissä seikkailevien hahmojen väreihin? Jos et, niin mietipä hetki tuntemiesi hahmojen värejä: Paavo Pesusieni, Pikachu, Kätyrit (Minions) sekä monet muut hahmot loistelevat kirkkaan keltaisina. Ilmiö ei myöskään rajoitu pelkästään uudempiin hahmoihin vaan myös jo vuosien takaa tuttuja hahmoja kuten Simpsonit ja Nalle Puh on totuttu näkemään keltaisina. Miksi keltainen sitten on niin suosittu väri piirroshahmoille? Onko keltainen teknisesti helpoin väri piirtää vai onko kyse kenties vain sattumasta? Vastaus selviää seuraavassa.

Ensinnäkin keltainen on ihmissilmälle huomiota herättävä väri, ja senpä takia esimerkiksi liikennemerkeissä ja huomioliiveissä käytetään keltaista, lisäksi usein vielä heijastavana. Joka tapauksessa keltainen väri on helppo erottaa esimerkiksi sarjakuvalehden sivuilta tai tv-kanavia surffaillessa. Keltaiseen ihoon on myös helppo piirtää punaiset huulet ja silmänvalkuaiset erottuvasti, eli keltainen väri on mahdollisimman vaivaton piirtäjälle eikä aiheuta haasteita ilmeiden ja eleiden luomisessa. Kenties suurin syy keltaisen käyttöön löytyy sen erottumisesta taustaväreistä: keltainen kun sattuu olemaan sinisen vastaväri, jota taas käytetään usein piirrosmaailman taustana esimerkiksi taivaan tai meren värinä. Meressä asuva Paavo Pesusieni erottuisi melko heikosti vaikkapa violettina, sinisestä puhumattakaan. Keltaisen ja sinisen yhdistelmä on myös tasapainoinen eikä aiheuta konfliktia siitä huolimatta että ne ovat vastavärejä. Toisin on vaikkapa punaisen ja vihreän yhdistelmän tapauksessa. Keltaisen ja sinisen yhdistelmä onkin omiaan tuomaan lasten suosikkiohjelmiin mukavan ja rentouttavan tunnelman, joka ei aiheuta kenellekään ikäviä tunnetiloja tai mielleyhtymiä.

Väreillä on muutenkin vaikutusta mielikuviin ja tunnelmiin, sillä myös hahmon sielunmaisemaa ja luonnetta voidaan yrittää viestiä värien kautta. Keltainen on melko neutraali mutta iloinen väri, jonka vuoksi se sopii hyvin hahmoille, jotka ovat pääosassa ja näkyvät sivulla tai ruudussa usein. Keltaiset hahmot ovatkin usein hymyileviä ja hauskoja persoonia. Vertailun vuoksi vaikkapa mustat, punaiset tai näitä värejä yhdistelevät hahmot ovat yleensä tarinan pahiksia tai ainakin melko synkkiä hahmoja kuten vaikkapa Batman, Deadpool, Darth Maul tai Darth Vader. Hahmoista pistääkin silmään että ne ovat ehkä hieman vanhemmalle yleisölle suunnattuja. Vihreitä hahmoja puolestaan ovat muun muassa teini-ikäiset mutanttininjakilpikonnat eli tuttavallisemmin Turtles sekä Hulk, joista kaikki ovat vihreitä jonkin heille tapahtuneen vahingon tai mutaation seurauksena. Vihreistä hahmoista mainittakoon myös Shrek, joka luokitellaan örkiksi ja ei siis varsinaisesti lukeudu ihmishahmoksi. Lähinnä örkkien ja mutanttien sekä muun muassa merisairaan tai muuten pahoinvoivan henkilön ihon värin kuvailemiseen käytetty vihreä ei ymmärrettävästi ole ensisijainen valinta lasten suosikkihahmojen väriksi.

Nykyään myös ihonväri ja etninen alkuperä voi olla herkkä aihe, jonka vuoksi ihmishahmojen kohdalla kaikille yhteinen keltainen väri on omiaan asettamaan kaikki hahmot samalle viivalle. Kun väri on sopivasti keinotekoinen, ymmärtävät katsojat ettei sillä viitata mihinkään tiettyyn ihmisryhmään. Hyvänä esimerkkinä asian sensitiivisyydestä käy Simpsonien Apu Nahasapeemapetilon-hahmon väri, joka on selvästi muita hahmoja tummempi ja lähikaupan kauppiaana työskentelevän hahmon intialaisuus muutenkin korostetun stereotyyppistä. Apu on esiintynyt Simpsoneissa lähes 30 vuotta, mutta yhtäkkiä hahmosta nousi Yhdysvalloissa kohu, jonka vuoksi sarjan tekijät ovat joutuneet pahoittelemaan tapahtunutta ja hahmon ei esimerkiksi enää ole kuultu puhuvan sarjassa. Niinpä onkin ymmärrettävää että piirrettyjen ja sarjakuvien tekijät haluavat hahmojensa olevan neutraaleja niin väriltään kuin muiltakin ulkoisilta ja käyttäytymisensä piirteiltä.

Kuten huomaamme, keltaiselle värille on monta syytä ja se sopii väriksi niin piirrosteknisten kuin psykologistenkin tekijöiden takia. Onpa muuan taidemaalarikin, nimeltään Vincent Van Gogh, todennut: ”Kuinka ihana keltainen onkaan!”

Ehkäpä tästä eteenpäin kiinnität enemmän huomiota piirrettyjen ja sarjakuvien väreihin ja huomaat yhä useammin seuraavasi nimenomaan keltaisen hahmon seikkailuja!