Miksi niin monet sarjakuvahahmot ja piirretyt hahmot ovat keltaisia?

Yellow-cartoons-920x584Tässä yksi päivä siskontyttöni kysyi minulta telkkaria katsellessamme, miksi niin monet sarjakuvissa ja piirretyissä esiintyvät hahmot ovat väriltään keltaisia. Havahduin samantien todellisuuteen, sillä hän on ihan oikeassa. Katsoitpa sitten Simpsoneita, Pokemonia tai Kätyreitä, on yksi väri, joka pomppaa samantien silmille – niinpä niin – keltainen! Se on ollut piirtäjien suosikkiväri jo siitä asti kun ensimmäisiä sarjakuvia alettiin tuottaa värillisinä. Ryhdyin sarjakuvien suurena ystävänä oitis selvittämään, mistä keltaisen värin suosio juontaa juurensa.

==Monet syyt vaikuttavat keltaisen suosioon sarjakuvamaailmassa==
Keltaisen sävyjä ei valita vain siksi, että ne sattuvat miellyttämään piirtäjän silmää. Valinnassa on taustalla myös taiteen teorioita ja ripaus psykologiaakin. Usein sarjakuvahahmon värityksen määrittää se, millaista taustaa vasten se useimmiten esiintyy. Esimerkiksi Paavo Pesusienessä yleisin ympäristö Paavolle on laaja sininen valtameri. Jos väreistä on lainkaan perillä, on keltainen väri sinisen vastaväri, joten kirkkaankeltainen näyttää todella voimakkaalta ja näkyvältä sinistä taustaa vasten. Keltainen väri sopii hyvin myös sinistä taivasta vasten, joka onkin varsin yleinen tausta sarjakuvissa ja piirretyissä.

Tietenkin taustan merkitys on vain yksi osatekijä keltaisen värin suosiossa. Keltaiseen väriin liittyy myös monia merkittäviä mielleyhtymiä, joiden vuoksi niin monet sarjakuvapiirtäjät päättävät valita keltaisen. Se on väri, joka yhdistetään iloisuuteen, onneen, energisyyteen, aktiivisuuteen, leikkisyyteen ja lämpöön. Tällaisia ominaisuuksia on monissa sarjakuvasankareissakin, joten keltainen kuvastaa mahtavasti näitä piirteitä.

Itse olisin ehkä aluksi kuvitellut, että keltainen on niin yleinen siksi, että se on huomiota herättävä väri. Keltaistahan käytetään esimerkiksi alennusmyynneissä huomiovärinä, joten miksei piirretyissäkin? Ehkäpä Simpsonien luojat valitsivat keltaisen värin jonkun neutraalimman ihon värisävyn sijaan siksi, että se “simpsoninkeltainen” olisi helposti tunnistettavissa, kun katsoja surffailee kanavalta toiselle.

==Keltainen on todella suosittu väri sarjakuvamaailmassa==
Nyt kun olen alkanut kiinnittämään huomiota sarjakuvahahmojen keltaisuuteen, ei sitä voi enää olla huomaamatta! Nyt huomaan kaikki nekin sarjakuvahahmot, joissa on edes häivähdys keltaista tai keltaisen sävyjä. Nalle Puh, Kani, Paavo Pesusieni, Tipi, melkein kaikki Simpsonit, Pluto, Niiskuneiti, Pikachu, Kaustinen, Kätyrit ja monet muutkin ovat sävyltään keltaisia. Tuleeko teille mieleen vielä jotain keltaisia hahmoja? Niistä voisi jossain vaiheessa vaikka tehdä kuvakollaasin!

Leave a Reply