Sarjakuvatapahtumia Suomessa

4521-dsc_9142_1-640-jpgSuomi on täynnä erilaisia sarjakuvatapahtumia, joita järjestetään vuosittain eri puolilla maata. Helsingin sarjakuvafestivaalit ovat poikkeuksetta suurin alan tapahtuma, mutta myös Ouluun, Tampereelle, Turkuun, Kemiin, Poriin ja Porvooseen on saatu omat sarjakuva-aiheiset tapahtumat. Seuraavaksi esitellään pari mielenkiintoista sarjakuvafestivaalia, joita ei kannata jättää väliin!

==Helsingin sarjakuvafestivaalit==

Helsingin sarjakuvafestivaaleille kannattaa ehdottomasti osallistua, jos sarjakuvat ovat lähellä sydäntä! Kyseessä on kerrassaan huikea sarjakuviin keskittyvä suurtapahtuma, joka on tällä haavaa koko Suomen ja Pohjois-Euroopankin laajin sarjakuvatapahtuma, sillä nykyään sarjakuvatunnelmiin hakeutuu tapahtuman aikana noin 25 000 kävijää. Sarjakuvafestivaalien järjestämisestä on vastuussa Suomen sarjakuvaseura ry ja suurimmaksi osaksi tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin. Joka vuosi kävijämäärä on hiukan edellisvuotta korkeampi. Ensimmäistä kertaa tapahtuma järjestettiin jo vuonna 1979, joten tänä vuonna järjestetään järjestyksessään peräti 32. sarjakuvafestivaali. Tapahtuma ajoittuu alkusyksyyn ja vuonna 2017 se ajoittuu tarkalleen ottaen 1. – 3. syyskuuta.

Sarjakuvafestareiden parasta antia on niiden monipuolisuus, sillä muutaman päivän aikana ohjelmaan lukeutuu monenmoista tapahtumaa ja ohjelmanumeroa. Tapahtuman vakioantia ovat erilaiset keskustelupaneelit, sarjakuvantekijöiden haastattelut, huikeaa sarjakuvataidetta esittelevät gallerianäyttelyt, mielenkiintoiset ja yleisöä osallistavat työpajat ja monenlaiset muut esitykset. Festivaalialueen keskiöstä löytyvästä pääteltasta löytyy kirja- ja lehtimyyntipisteitä ja erilaisia ohjelmanumeroita. Tietenkin festareilla on tapana järjestää muutamia kisoja, joista suurimpia ja pitkäikäisimpiä ovat niin kutsuttu Kylli-täti -kilpailu sekä kisa, jossa valitaan vuoden taivaallisin sarjakuvablogi.

==Å-fest==

Eräs uusimmista sarjakuvatapahtumista on Porvoossa järjestettävä kaksikielinen sarjakuvafestivaali nimeltä Å-fest. Suomessa järjestetään melko runsaasti erilaisia sarjakuvafestivaaleja Helsingissä, Tampereella, Oulussa, Turussa ja Kemissä. Keväällä tähän joukkoon ilmaantuu uusi tapahtuma, Å-fest. Tämä yksipäiväinen festivaali on mahdutettu täyteen monenlaista luentoa, work shoppeja ja ohjelmaa kaikenikäisille sarjakuvafaneille. Mukana on sekä kotimaisia että kansainvälisiä sarjakuvataiteilijoita.

==Oulu Comics Festival==

Pohjoisessakin sarjakuvien ystävät pääsevät nauttimaan karkeloista, sillä tänä vuonna Oulu Comics Festival järjestetään jo kuudennetta kertaa. Joka vuosi festareilla on jokin oma keskeinen teema, mutta loppujen lopuksi kyse on aina sarjakuvataiteen ylistämisestä. Tapahtumassa järjestetään sarjakuvakilpailuita, esityksiä ja monenlaisia muita ohjelmanumeroita, joista kuka tahansa sarjakuvafani nauttii takuulla täysin rinnoin.

Leave a Reply