Meistä – Tietoa sarjakuvista

Jos olet kiinnostunut sarjakuvista, olet tullut oikeaan paikkaan. Tältä sivustolta löydät tietoa niin Suomen sarjakuvatapahtumista kuin sarjakuvien historiastakin, unohtamatta myöskään piirrettyjä. Perehdymme myös suosituimpien sarjakuva- ja piirrossarjojen hahmoihin ja erityispiirteisiin. Tervetuloa mukaan!

Aloitetaan alusta eli Aku Ankasta, sillä ovathan Ankkalinnan hahmot monelle se ensimmäinen kosketus sarjakuvien maailmaan jo lapsesta asti. Toisaalta nuoret ja aikuisetkin lukevat mielellään Aku Ankkaa, eli kyse on todellakin matalan kynnyksen sarjakuvasta. Suomessa 50-luvulta asti ilmestynyt lehti on omassa luokassaan Suomen luetuimpien sarjakuva- ja myös aikakausilehtien joukossa. Suosio ei tietenkään ole paikallista, vaan Aku Ankka on maailmanlaajuinen ilmiö ja sen brändi kultakaivos omistajalleen Disneylle. Mikä Aku Ankassa sitten oikein viehättää kaikkia ikäluokkia ympäri maailman?

Ensinnäkin Aku Ankan hahmot ovat varmasti monille samaistuttavia. Aku on yritteliäs mutta usein hieman huono-onninen tehdastyöläinen, kun taas esimerkiksi hänen serkkunsa Hannu Hanhi on satumaisen onnekas ja hänen Roope-sedäksi kutsuttu enonsa taas maailman rikkain ankka. Akun arki on usein erilaisten ongelmien ja vastoinkäymisten sävyttämää, mutta silti hän jaksaa innostua erilaisista ajatuksista. Aku Ankan opetus onkin usein se, että rikkaus ei tuo onnea vaan elämässä muut asiat kuten ystävät ja perhe ovat tärkeämpiä. Akun lähipiiriin kuuluukin monia mahtavia hahmoja, kuten hänen veljenpoikansa Tupu, Hupu ja Lupu, sekä hänen romanttisten tunteidensa kohde Iines, jonka suhteesta Akuun ei oikein saa selvyyttä. Muita vakiohahmoja ovat Akun ystävä, keksijä Pelle Peloton sekä Mummo Ankka ja tämän apuri Hansu.

Aku Ankka-lehdessä ilmestyy myös paljon tarinoita, joissa Aku ei ole ollenkaan mukana. Lehdessä esiintyvät kaikki Disneyn rakastetut sarjakuvahahmot, kuten esimerkiksi Mikki Hiiri ystävineen, sukulaisineen ja vihollisineen. Mikki Hiiri onkin joidenkin arvioiden mukaan maailman suosituin piirroshahmo, ja hänen kasvonsa on totuttu näkemään muun muassa Disneyn alkuperäisen logon yhteydessä.

Kaikille Ankkalinnan tarinoille yhteistä on niiden kielellisesti rikas ilmaisu ja ne ovatkin omiaan opettamaan lapsille kielen monipuolista käyttöä. Ei siis ole ihme, että Aku Ankka on monelle rakas ja vuosien ajalta tuttu sarjakuvalehti. Vaikka perinteiset lehdet ovat jäämässä syrjään internetin tieltä, on Aku Ankkakin siirtynyt sujuvasti digilehtimuotoon eikä Disneyn menestys näytä hiipumisen merkkejä, joten näistä upeista tarinoista saadaan varmasti nauttia vielä vuosikymmenten ajan!