Kategoriat
Artikkelit

Muistatko näitä hahmoja 90-luvulta?

Monet unohtumattomat piirros- ja sarjakuvahahmot ovat nousseet suureen suosioon 90-luvulla, eikä se ole sattumaa. 90-luku oli eräänlaista piirrettyjen kulta-aikaa. Tekniikka oli kehittynyt niin paljon, että animaatioista pystyttiin tekemään visuaalisesti näyttäviä, mutta tietokoneanimoitu 3D-grafiikka ja CGI-efektit eivät kuitenkaan olleet vielä syrjäyttäneet perinteistä piirrettyä. 90-luvulla ilmestyivät monet klassikon aseman saavuttaneet piirretyt, kuten Leijonakuningas, Aladdin, Pocahontas sekä Kaunotar ja Hirviö. Niiden suosion myötä myös kypsemmälle yleisölle alettiin tarjota piirrettyjä, kuten selkeästi aikuiseen makuun tarkoitetut Kukkulan Kuningas tai Futurama. Kaksimielistä tai jopa kaikkein räävittömintä tyyliä edustivat Family Guy ja South Park. Kaikki edellä mainituista saavuttivat suuren kulttisuosion.

Muutos alkoi pikkuhiljaa näkyä kulttuurissa ja myös markkinoilla. Pääosin nuorille ja aikuisille suunnattu MTV alkoi lisätä animaatiotarjontaa, muun muassa myöskin hieman vanhemmalle yleisölle tarjotun Beavis and Butt-Headin muodossa. Vain piirrettyihin erikoistuneet kanavat kasvattivat suosiotaan, ja kukoistukseen nousivat monille nykyään tutut kanavat kuten Disney Channel, Nickelodeon sekä Cartoon Network.

90-luvun unohtumattomat piirroshahmot

Scooby Doo

Scooby Doo oli samannimisen animaatiosarjan päähenkilö, tanskandoggiuros joka yhdessä ihmisystäviensä kanssa metsästi haamuja ja muita yliluonnollisia ilmiöitä, joiden aiheuttajaksi sitten yleensä osoittautui jokin tavanomaisempi syy. Scooby oli luonteeltaan huvittava ja hieman kömpelö, puhui hassusti ja teki tunnetuksi monet hullunkurisista lausahduksistaan. Vaikka hän usein pelkäsi haamuja, saivat hänen ystävänsä hänet houkuteltua mukaan seikkailuihin käyttämällä houkuttimena koirankeksejä, jotka olivat hänen suurta herkkuaan. Usein sarjan jaksot lopulta päättyivät onnellisesti Scoobyn löydettyä itsestään rohkeutta pelastaa ystävänsä ja ratkaista kiperät tilanteet joihin he jatkuvasti joutuivat.

Tomin ja Jerryn Tom

Tom ja Jerry on suosittu piirretty, jossa Tom-kissa ja Jerry-hiiri leikkivät tyypillistä kissa ja hiiri -leikkiä: Tom yrittää kunnon kotikissan tavoin pyydystää Jerryn, joka puolestaan yleensä onnistuu nokkeluudellaan päihittämään paljon isomman ja vahvemman Tomin. Tom on jatkuvista tappioistaan huolimatta sinnikäs mutta Jerryyn verrattuna hieman hidasälyinen, ja usein katsoja näkeekin Tomin astuvan ansaan tai muuten järjestävän itsensä vaikeuksiin. Esimerkiksi hän eräässä jaksossa lensi laivan kannelta mereen Jerryn sidottua hänen häntänsä pelastusrenkaaseen, jonka Tom sitten itse heitti veteen Jerryn huijattua hänet luulemaan jonkun olevan merihädässä.

Stewie Griffin (Family Guy)

Aikuisille suunnattu Family Guy on täynnä hieman omituisia hahmoja, ja Stewie-vauva ei tee poikkeusta. Omintakeisella, amerikkalaisen jalkapallon muotoisella päällä varustettu vauva puhuu brittiaksentilla ja suunnittelee maailmanvalloitusta ja murhia, mutta samalla hän on kiintynyt pehmoleluihin ja perheen Brian-koiraan, joka on hänen paras ystävänsä. Stewien rooli sarjassa onkin hämmentävä, sillä esimerkiksi osa hahmoista ymmärtää hänen puhettaan ja osa ei. Muutenkin Stewien persoona on erikoinen yhdistelmä aikuista ja lasta.

Väiski Vemmelsääri

Väiski Vemmelsääri on yksi animaatiohistorian ikonisimmista hahmoista, sillä hänen suosionsa ajoittui amerikkalaisten piirrossarjojen kulta-aikaan ja niinpä hän päätyikin animaatioyhtiönsä Warner Brosin maskotiksi ja logoon. Onpa Väiski saanut jopa oman tähden Hollywoodin kuuluisalle Walk of Famelle. Väiski on luonteeltaan kujeileva ja iloinen, ja nokkeluudellaan päihittää kaikki ne lukuisat hahmot joita vastaan hän matkansa varrella joutuu. Väiski ei vähästä hätkähdä ja huolettomalla asenteellaan pysyy tilanteen herrana, usein luonteenomaisesti samalla porkkanaa järsien.

Onneksi näiden rakastettujen hahmojen seikkailuista voi nauttia tänäkin päivänä eritoten internetin videopalveluiden avulla. Monelle 90-luvulla varttuneelle voi näiden sankareiden seikkailuihin uudelleen perehtyminen aiheuttaa melkoisen nostalgiapläjäyksen.