Kategoriat
Artikkelit

Ryhmä Hau on lasten suuri suosikki

Yksi viime vuosien suosituimmista lastenohjelmista niin Suomessa kuin maailmallakin on kanadalainen animaatiosarja Ryhmä Hau (Paw Patrol). Sarja alkoi vuonna 2013, ja Suomessa se nousi suosioon vuonna 2016 Ylen esittämänä. Suomessa sarja on nähtävissä myös Viaplaylta. Pohjois-Amerikassa esitetään jo sarjan uusinta eli 7. tuotantokautta, mutta Suomessa pyörivät tällä hetkellä 3. ja 4. tuotantokauden jaksot. Ryhmä Hausta on tekeillä myös elokuva, jonka olisi tarkoitus valmistua vuonna 2021.

Ryhmä Haun ympärille on kasvanut suuri lasten ja vanhempien muodostama fanijoukko, ja mm. Ryhmä Hau-aiheiset oheistuotteet ja -lelut ovat haluttua tavaraa. Maailmanlaajuisesti Ryhmä Hau -brändiä on arvioitu jopa yli miljardin dollarin arvoiseksi. Sarjan ympärille kasvanut ilmiö on saanut välillä myös kriittisiä piirteitä. Suomessa sarja sai kritiikkiä pettyneiltä katsojilta kun luvattu uusi hahmo ei ilmestynytkään sarjaan kerrotussa aikataulussa. Kansainvälisesti sarjaa on kritisoitu myös siinä esitetyistä fasismin piirteistä sekä taloudellisesta ja sukupuolten epätasa-arvosta.

Sarjan jaksot ovat lyhyitä tarinoita Ryhmä Haun seikkailuista ryhmän asuinpaikassa Jännälahdella sekä sen lähiympäristössä. Yleensä jaksojen aiheena on jonkin ongelman ratkaiseminen tai pulaan joutuneiden pelastaminen. Alun perin pentuja oli kuusi, mutta sittemmin mukaan on liittynyt myös pari uutta hahmoa. Kaikilla pennuilla on oma erikoisosaamisensa, jonka lisäksi ryhmällä on käytössään paljon resursseja, huipputeknologiaa sekä -kalustoa, kuten ajoneuvoja, drooneja, robotteja ja muita apuvälineitä.

Ryhmää johtaa nuori poika Riku (alkup. Ryder), joka rakentaa ja ylläpitää ryhmän kalustoa ja vahtitornia. Riku on kekseliäs ja johtaa pelastustehtäviä, ja hän onkin erittäin huolehtivainen ja avulias kaikkia pulassa olevia kohtaan ja välittää suuresti ryhmänsä pennuista. Hänen ajoneuvonsa on mönkijä, joka voi muuntua muun muassa moottorikelkaksi ja liitäjäksi.

Vainu (Chase) on ryhmän tarkkanenäinen vakooja ja poliisikoira, jonka hajuaistia usein tarvitaan erilaisissa etsinnöissä. Hän kuitenkin kärsii myös allergioista ja aivastelee herkästi esimerkiksi kissoille tai höyhenille altistuessaan. Vainulla on käytössään suuri määrä laitteita, muun muassa pimeänäkölasit, vaijereita, imukuppeja ja raketteja.

Samppa (Marshall) on pelastus- ja ensihoitokoira, joka ajaa tietenkin paloautolla ja ambulanssilla. Hänen muihin varusteisiinsa kuuluu vesitykkejä ja tikkaita palonsammutukseen sekä muun muassa kuumemittari, röntgen ja tutkimuspöytä potilaiden hoitamiseen. Samppa on hieman arka ja kömpelö ja hänelle sattuu usein erilaisia vahinkoja ja kommelluksia. Hän on kuitenkin myös avulias ja luotettava pelastustehtävissä.

Kaja (Skye) on ryhmän lentäjä, joka avustaa ilmasta käsin helikopterilla liikkuen. Hän rakastaa lentämistä, on rohkea ja ketterä ja innostuessaan tekee voltteja ja piruetteja.

Rolle (Rubble) on maansiirtoon erikoistunut kaivaja, jonka ajoneuvo on nostokurjella ja poralla varustettu kaivinkone. Hän pitää kaivamisesta ja kylvyistä, mutta pelkää niin pimeää kuin hämähäkkejä ja kummituksiakin.

Valpas (Tracker) asuu viidakossa ja on erityisesti hyödyksi hyvän kuuloaistinsa ansiosta. Hänen mottonsa onkin ”pelkkänä korvana!”, jota hän espanjaa osaavana täydentää myös ”soy todo oidos”. Välineinään hän käyttää jeeppiä, kaapeleita ja monitoimityökaluja.

Halti (Everest) on vuorella asuva husky, jonka erikoisosaamista ovat lumeen ja jäähän liittyvät olosuhteet. Hän ajaa lumikonetta ja käyttää tehtävissä apuna lumilautaa, pulkkaa sekä tartuntakoukkua.

Rekku (Rocky) on roska-autoa ajava kierrätykseen erikoistunut pentu. Hän osaa tehdä romusta mitä vaan ja rakenteleekin usein mitä ihmeellisimpiä välineitä ja laitteita. Hänen roska-autonsa uumenista löytyykin kaikenlaista tehtävissä hyödyllistä välineistöä. Hän käyttää työkaluinaan muun muassa vasaraa, sahaa ja ruuvimeisseliä.

Toma (Zuma) on ryhmän vesipelastaja, joka liikkuu sukellusveneeksi muuntuvaksi ilmatyynyaluksella. Hän ei vettä ja uimista pelkää, ja luonnollisesti hänet kutsutaan hätiin silloin, kun joku on pulassa merellä. Tomalta löytyykin avuksi pelastusrengas ja happisäiliö.

Pentujen lisäksi ryhmän apuna on ajoittain myös Rikun rakentama robottikoira Robo. Muita sarjassa satunnaisesti vierailevia hahmoja ovat muun muassa kilpailevat pormestarit Pujola ja Hanttinen, maanviljelijä Eki-isäntä ja hänen vaimonsa Taimi-emäntä, Mauri-mursu sekä Kapteeni Turpo.