Kategoriat
Artikkelit

Sarjakuvatapahtumia Suomessa

Sarjakuvaharrastuksella on Suomessa oma vankkumaton kannattajaryhmänsä ja sarjakuvayhteisö kokoontuukin pitkin vuotta monissa tapahtumissa. Monissa kaupungeissa onkin oma sarjakuvaseuransa, jotka järjestävät säännöllisesti omia tapahtumiaan kuten työpajoja, kursseja sekä näyttelyitä. Tämän lisäksi kansallisista tapahtumista kannattaa muistaa erilaiset messut ja sarjakuvafestivaalit, joista monet ovat vakiinnuttaneet perinteikkään aseman ja niitä on järjestetty jo vuosia. Katsellaanpa seuraavaksi Suomen sarjakuvatapahtumia ja niihin osallistuvia sarjakuvaseuroja hieman tarkemmin.

Suomalaisista sarjakuvatapahtumista puhuttaessa heti ensimmäisenä on syytä mainita Suomen ja samalla koko Pohjoismaiden suurin sarjakuvatapahtuma Helsingin sarjakuvafestivaalit. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1979 ja se houkuttelee paikalle vuosittain yli 20 000 kävijää. Festivaalin järjestäjänä toimii Suomen sarjakuvaseura ry, ja viime vuosina se on järjestetty perinteisesti syyskuussa Suvilahden Kattilahallissa Helsingin Kalasatamassa sekä festivaaliin liittyviä oheistapahtumia kuten sarjakuvanäyttelyitä muutamissa Helsingin kirjastoissa ja kulttuurikeskuksissa. Ilmainen tapahtuma on kaikille avoin, joten se on oiva paikka sekä uusille että kokeneemmille harrastajille tutustua sarjakuvan kiehtovaan maailmaan.

Toinen suuri sarjakuvatapahtuma Suomessa on Tampere Kuplii-sarjakuvafestivaali, joka järjestetään vuosittain yleensä maaliskuussa. Myös Tampere Kuplii on osallistujille maksuton, ja ohjelmassa on muun muassa paljon erilaisia puheenvuoroja, näyttelyitä, pienlehtimarssi sekä perinteisen sarjakuva-Finlandia -palkinnon jako. Tapahtumapaikkoja ovat Tampere-talo, Tampereen pääkirjasto sekä Tampereen yliopisto.

Suomen pohjoisin sarjakuva-aiheinen tapahtuma lienee Oulussa syksyisin järjestettävä Oulun sarjakuvafestivaali. Tapahtuman teema vaihtuu vuosittain ja ohjelmassa on muun muassa gaalailta, haastatteluja ja luentoja sekä vapaamuotoisia K18-anniskelutapahtumia. Oulun sarjakuvaseura ry:n järjestämän festivaalin tapahtumapaikkoja ovat muun muassa Oulun pääkirjasto sekä kulttuuritalo Valve.

Myös pienemmissä kaupungeissa on omia sarjakuvia-aiheisia tapahtumia. Esimerkiksi Porissa on jo useita vuosia järjestetty sarjakuvafestivaali, jossa ohjelmaa on useaksi päiväksi. Tapahtuman taustalla ovat muun muassa Porin sarjakuvayhteisö ja Porin kaupunginkirjasto. Toinen, hieman uudempi paikallinen sarjakuvatapahtuma on Porvoon sarjakuvayhdistys ry:n helmikuussa järjestämä Porvoon Å-fest, jonka erityispiirre on sen kaksikielisyys. Ohjelmassa on suomalaisten ja kansainvälisten sarjakuvataiteilijoiden puheenvuoroja, paneelikeskustelua ja työpajoja.

Vuotuisten sarjakuvafestivaalien ja -tapahtumien ohella monet sarjakuvayhdistykset ja -seurat järjestävät monenlaista pienimuotoisempaa harrastustoimintaa kuten jatkuvia työpajoja, kursseja tai muita kokoontumisiltoja. Toiminta voi myös tähdätä oman sarjakuvan julkaisuun tai idean jalostamiseen. Tähän muun muassa Suomen sarjakuva-ammattilaisten yhdistys Sarjakuvantekijät ry jakaa apurahoja. Yhdistys on Suomen sarjakuvaseuran ohella näkyvimpiä toimijoita suomalaisen sarjakuvan saralla, ja painottuu enemmän ammattimaiseen sarjakuvatuotantoon kuin kaikille avoin Suomen sarjakuvaseura. Yhdistyksen toiminnasta mainittakoon myös vuosittain jaettava Vuoden sarjakuvateko-palkinto eli jättikokoinen sivellin, joka annetaan ansiokkaasta työstä suomalaisen sarjakuvan hyväksi. Myös esimerkiksi Oulun sarjakuvaseura jakaa tukea oman sarjakuvan tekoon stipendien muodossa. Sarjakuvantekijöiden kannattaakin tutustua oman lähialueen sarjakuvayhteisöön ja sen tarjoamiin aktiviteetteihin.

Omia taitojaan sarjakuvien teossa voi kehittää monella tavalla. Luonnollisesti internetistä löytyy paljon materiaalia sarjakuvanteon tueksi, muun muassa Suomen sarjakuvaseuran ylläpitämästä kupla-akatemiasta. Sarjakuvantekoa voi myös opiskella erinäisissä oppilaitoksissa, kuten kansanopistoissa ja jopa Aalto-yliopistossa sivuaineena. Helsingissä sijaitsevissa Suomen sarjakuvakeskuksen tiloissa järjestetään ympäri vuoden monipuolinen kattaus erilaisia kursseja niin lapsille kuin aikuisillekin.

Sarjakuvaharrastajille siis riittää Suomessa nähtävää ja mahdollisuuksia tavata muita harrastuksesta kiinnostuneita ja hakea oppia sekä inspiraatiota tapahtumista, seuroista ja yhdistyksistä!