Suomalaiset sarjakuvat ansaitsevat enemmän huomiota

Keiths-ComicsMielestäni suomalaiset sarjakuvat saavat osakseen aivan liian vähän huomiota ottaen huomioon, kuinka taidokkaasti monet niistä on laadittu. Suomessahan sarjakuvilla on kohtalaisen pitkät juuret, jotka ulottuvat aina vuoteen 1857 saakka, jolloin Koipeliinin linnustus -niminen sarjakuva käännettiin ensimmäistä kertaa suomen kielelle.

==Suomalaisen sarjakuvan alkuvuodet==
Tietääkseni aivan ensimmäinen suomalainen sarjakuva sai alkunsa 1910-luvun paikkeilla. Muutamassa kymmenessä vuodessa suomalaisten sarjakuvien klassikoiksi nousivat Pekka Puupään ja Mämmilän ohella rakastettu Muumipeikko, joka sittemmin tuli tietenkin tunnetummaksi TV-piirettynä. Muita suomalaisia sarjakuvia ovat vanhemmalle sukupolvelle tutut Herra Kerhonen, Professori Itikainen, Pölhölä ja Pöhköläinen, Nakki ja Tappi sekä Kieku ja Kaiku. Hiukan uudempaa tuotantoa edustavat muun muassa Pikselinviilaajat, Kung fu -poliisit, Nyrok City, Viivi ja Wagner ja Naapurit. Moni sanookin, että suomalainen sarjakuvatuotanto lähti toden teolla nousuun 80-luvulla. Itsekin vartuin tällöin ja on kyllä sanottava, että 80-luvun ja 90-luvun taite oli ehkä parasta aikaa sarjakuvan ystävien kannalta.

==Suomalaiset sarjakuvataiteilijat ovat entistä rohkeampia==
Itse tykkään seurata kotimaan sarjakuvien tilannetta vuodesta toiseen. On ihana nähdä, miten kotimaisia sarjakuvia tulee koko ajan lisää ja taiteilijat ovat rohkeasti käyttäneet uusia tekniikoita sarjakuvissaan. Olen itse joka vuosi seurannut suurella mielenkiinnolla, kenelle myönnetään vuoden Puupää-hattu palkinnoksi ansiokkaasta työstä suomalaisen sarjakuvan hyväksi. Toinen mielenkiintoinen palkinto on Sarjakuva-Finlandia, joka on jaettu vuoden parhaaksi albumiksi äänestetylle sarjakuvateokselle jo kymmenen vuoden ajan Tampere Kuplii -tapahtumassa.

==Omat suosikkini==
Omia suosikkejani suomalaisten sarjakuvien maailmassa ovat B. Virtanen ja Eero. B. Virtanen vetoaa yksinkertaisuudestaan huolimatta etenkin toimistossa työskenteleviin, sillä sen stripeissä kuvataan hiukan satiirinomaisesti toimistotyöläisen arkea. Eero taas on sarjakuva, jolle myönnettiin Sarjakuva-Finlandia seitsemän vuotta sitten. Se on tuttu hahmo jo Kanerva-sarjakuvasta, mutta sittemmin Eero nostettiin pääosaan, ja minusta se on todella hauska!

==Fingerpori herättää keskustelua==
Ehkä tunnetuin ja eniten keskustelua herättävä sarjakuva tämän hetken tarjonnassa on strippisarjakuva Fingerpori, jota piirtää ja käsikirjoittaa Pertti Jarla. Fingerporin alkutaival Hesarissa aina vuodesta 2007 alkaen on paisunut suuriin mittoihin kymmenessä vuodessa. Nykyään Fingerporia pääsee lukemaan monessa muussakin suomalaisessa sanomalehdessä ja tietenkin monen suomalaiskodin hyllystä löytyy Fingerpori-stripeistä koottuja sarjakuvakirjoja.

Leave a Reply