Kategoriat
Artikkelit

Ihana ja mahtava Tintti-sarjakuva

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista sarjakuvista niin maailmalla kuin Suomessakin lienee varmasti Tintin seikkailut. Belgialaispiirtäjä Hergén luoma nuori lehtimies Tintti matkailee sarjakuvassa ympäri maailmaa joutuen moniin erilaisiin vaaroihin ja seikkailuihin. Niistä tarinan sankari kuitenkin selviää neuvokkuutensa, uskollisen koiransa ja ystäviensä avulla.

Tintin piirtäjä Georges Remi on tullut tunnetuksi taiteilijanimellään Hergé. Hergé syntyi Belgiassa vuonna 1907 ja vietti suuren osan nuoruudestaan ja työuransa alusta sotien aikana, mikä onkin epäilemättä vaikuttanut hänen tyyliinsä ja tuotantoonsa. Tintin seikkailuissa otetaan kantaa milloin kommunismia, milloin Yhdysvaltoja vastaan ja Hergé onkin ajoittain ollut vaikeuksissa erinäisten tahojen kanssa sarjakuviensa herkkien aiheiden takia, joutuen muun muassa useasti pidätetyksi. Myös Hergén partiolaistausta on vaikuttanut Tintin tyyliin, ja hahmon moraalin ja arvojen sanotaankin ammentavan innoituksensa partiolaisuudesta. Myös Hergé itse on sanonut Tintin olevan alter ego hänelle itselleen. Hergé oli hyvin tarkka Tintin omistuksesta, eikä antanut merkitä muiden taiteilijoiden nimiä tarinoiden tekijätietoihin. Hän piirsi Tinttiä siihen asti kunnes kuoli sairauteen 75-vuotiaana.

Tintin tarina alkoi katolilaisessa lehdessä, josta Hergé oli saanut töitä vuonna 1925. Pian työllistymisensä jälkeen Hergé julkaisi sarjakuvan, jonka päähenkilö oli nuori partiolainen nimeltä Totor. Hahmon yhteneväisyys Tinttiin on selkeä, joten Totoria voitaneen pitää Tintin ensimmäisenä versiona. Varsinaisesti Tintin tarina sai alkunsa, kun lehti pyysi Hergéä luomaan katolilaisen toimittajan, joka taistelisi pahaa vastaan ja jonka arvot olisivat hyveelliset. Nämä arvot yhdistettynä Hergén partiolaisuudesta omaksumaan moraaliseen taustaan ovat luoneet Tintille läpi koko sarjakuvan julkaisukaaren selkeästi erottuvan arvopohjan.

Tinttiä julkaistiin eri muodoissa yli 40 vuotta, ja tähän ajanjaksoon mahtuu niin sotaa kuin Hergén henkilökohtaisia vaikeuksiakin. Hergé joutui palvelemaan armeijassa toisen maailmansodan aikana, jonka lisäksi Belgia oli pitkään miehitettynä mikä tietenkin vaikeutti Tintin julkaisua muun muassa eri lehtien lakkauttamisen myötä. Sodan jälkeenkin vaikeuksia riitti, sillä sarjan suuri suosio aiheutti Hergélle aikataulupaineita ja stressiä, joka näkyi muun muassa mielenterveyden järkkymisenä. Vuonna 1950 Tinttiä julkaisemaan perustettiinkin kokonaan oma studio, jossa työskenteli useita taiteilijoita. Tinttiä julkaistiin siihen asti kunnes Hergé kuoli vuonna 1983. Hänen viimeinen Tintti-tarinansa Tintti ja aakkostaide jäi keskeneräiseksi ja se myös julkaistiin sellaisena. Koko historiansa aikana Tintin seikkailuja julkaistiin yli 70 kielelle yli 200 miljoonan myydyn albumin verran, ja sitä on esitetty niin radiossa, televisiossa, elokuvina kuin teatterissakin.

Tintin toimenkuva vaihtelee tutkimusmatkailijan, tutkivan journalistin ja salapoliisin välillä, ja hän joutuukin työnsä vuoksi matkustamaan ympäri maailmaa tutkien yleensä erilaisia mysteereitä. Yleensä Tintti joutuu vaikeuksiin esimerkiksi rikollisten, onnettomuuksien tai muiden olosuhteiden vuoksi ja selviytyy niistä omien kykyjensä ansiosta. Oikeudenmukainen ja neuvokas Tintti onkin esimerkillinen sankarin arkkityyppi, ja kenties se on tehnyt hänen hahmostaan niin suositun. Tintti on tarinoissa todella nuori, arviot hänen iästään liikkuvat 15-19 vuoden välillä. Kuitenkin hän on todella nopeaälyinen ja tarkkaavainen, sekä hallitsee suvereenisti vaarallisen työnsä vaatimia taitoja kuten ampumisen, ajoneuvoilla ajamisen sekä fyysisen itsensä puolustamisen esimerkiksi nyrkkitappeluissa.

Tintin tärkein apuri on hänen uskollinen Milou-koiransa, joka on nähty jokaisessa Tintti-tarinassa. Milou on neuvokas ja urhea, ja pelastaa usein isäntänsä pinteestä omalla toiminnallaan. Miloun hahmo on hieman muuttunut matkan varrella, sillä alun perin Milou puhui ihmisten kanssa ja toi lähinnä vastapainoa Tintin valoisalle luonteelle kyynisillä kommenteillaan. Kapteeni Haddockin tultua vakiohahmoksi, on Miloun sarkastinen dialogi siirtynyt hänelle ja Miloun nähty puhuvan enää vain Tintin kanssa. Kapteeni Haddock puolestaan on alkoholiin menevä karski merimies, joka piikittelee Tintin optimistista elämänasennetta eikä haluaisi lähteä mukaan hänen seikkailuihinsa. Kömpelö Haddock kuitenkin usein joutuu tahtomattaan tapahtumien keskipisteeseen ja moniin muihinkin kommelluksiin. Muita vakiohahmoja ovat muun muassa hajamielinen ja puolikuuro professori Tuhatkauno, hutiloiva etsiväkaksikko Dupond ja Dupont, sekä päähenkilökolmikkoa ärsyttävä diivamainen oopperalaulaja Bianca Castafiore.

Tintin ansiot sarjakuvamaailmassa ovat kiistattomat. Se on säilyttänyt suosionsa useiden vuosikymmenten ajan ja selvinnyt lukuisista vaikeuksista poliittisesti vaikeiden olosuhteiden paineissa. Tintti on myös oikeamielisen sankarinsa myötä ja maailmaa sekä sen ilmiöitä tarkasti kuvaavana sarjakuvana opettavainen nuoremmillekin lukijoille. Hergén perintö eurooppalaiselle sarjakuvataiteelle onkin vertaansa vailla, mistä kertoo myös hänelle Belgiassa vuonna 2009 avattu oma museo.